Aktuelno

Još jedan grad u Njemačkoj zabranjuje dizel vozila

Upravni sud u Mainzu naložio je u srijedu gradskim vlastima pripremu zabrane prometovanja vozilima s dizelskim motorima koja bi bila uvedena ukoliko se u dogledno vrijeme ne smanje vrijednosti štetnih plinova na području grada.

autoput Hrvatska - Fokus

“Grad Maniz mora pripremiti zabranu prometa za vozila s motorima na dizelski pogon do 1. travnja sljedeće godine. Zabrane bi mogle biti uvedene početkom rujna 2019. kao posljednje sredstvo u slučaju da vrijednost dušikovog ugljika u prvih šest mjeseci sljedeće godine bude premašivala dozvoljene vrijednosti“, stoji u obrazloženju presude.

U odluci Upravnog suda u Mainzu međutim nije određeno treba li se zabrana prometovanja odnositi na čitav grad ili samo na pojedine zone kao što je to dosad bio slučaj u nekim gradovima.

Grad Mainz je obećao da će do kraja 2019. godine zadovoljiti granicu NO2 od 40 mikrograma po kubičnom metru zraka na najzagađenijoj mjernoj točki u blizini glavnog kolodvora.

To je trebalo biti učinjeno, između ostalog, kupovinom novih autobusa.

Smatraju dasu u stanju održavati prihvatljive granice plinova, ali predstavnici organizacije Njemačka zaštita okoliša, koja je i podigla tužbu protiv grada Mainza zbog neučinkovitosti u borbi protiv zagađenja zraka, dvoji oko toga.

Zabrane prometa za dizelaše su već na snazi u nekoliko gradova ali samo u pojedinim zonama.

Hamburg je do sada jedini grad u kojem je zabrana vožnje za dvije dionice ceste već na snazi. U Stuttgartu i Aachenu zabrana starijih dizelskih vozila stupit će na snagu početkom 2019. godine, u Berlinu do sredine 2019., au Frankfurtu, koji nije ni 50 kilometara od Mainza, od veljače 2019.

Također, u Hessenu će se 21. studenog održati rasprava o zabrani u Darmstadtu.

Dosad na sastancima između vlade i predstavnika automobilske industrije nije donesen jedinstveni koncept kojim bi se izbjeglo uvođenje zabrane prometovanja.

Politika se zalaže za ugradnju dodatnih katalizatora što industrija zbog prevelikih troškova odbija, piše “Hina”.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh