Aktuelno

Da li znate koliko zaista klima uređaj uzima snage motoru automobila?

Klima uređaj u automobilu je veliki potrošač energije, odnosno angažuje veliku snagu motora, prvenstveno na pokretanje kompresora, što se smatra negativnim radom.

Klima uređaj u automobilu - Web-tribune.com

Na rad klima uređaja, kod malih automobila angažuje se 2 do 3 kW snage motora, a kod velikih i više od 5 (1 kW = 1,36 KS).

Angažovana snaga zavisi i o brzini obrtaja motora, stepenu prenosa, brzini vožnje, zbog toga se povećava potrošnja goriva, od nekoliko decilitara, do više od litre na 100 km.

Da li je korisno da klima uređaj radi zimi?

Princip rada klima uređaja zasniva se na sposobnosti rashladnog fluida da prima ili otpušta znatne količine toplote kad mijenja agregatno stanje (iz tekućeg u gasovizo i obrnuto), a glavni sklop je kompresor.

Korisno je da je klima uređaj uključen i zimi, iz dva bitna razloga: smanjuje zamagljivanje prozora i povećava trajnost sistema, jer je rashladni medij obogaćen uljem, koje služi podmazivanju i sprječava hrđanje unutrašnjih, piše “Autoportal“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh