ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Aktuelno

Tajni sastanci BMW-a, Daimlera i Volkswagena

Evropska komisija pokrenula je u utorak formalnu istragu na temelju sumnje da su se njemački proizvođači automobila BMW, Daimler i VW grupa udružili kako bi izbjegli konkurenciju u razvoju tehnologije neškodljivih emisija ispušnih plinova.

BMW Daimler i VW - Hina.hr

U Komisiji navode da žele utvrditi jesu li se proizvođači automobila dogovorili da ne konkurišu jedni drugima na području razvoja i uvođenja sistema za smanjenje štetnih emisija iz benzinskih i dizelskih automobila.

“Cilj je tih tehnologija da putnički automobili manje štete okolišu. Bude li dokazano, postoji mogućnost da je takvo udruživanje uskratilo potrošačima priliku da kupe automobile koji manje zagađuju okoliš unatoč tome što su proizvođači imali pristup odgovarajućoj tehnologiji”, izjavila je evropska povjerenica za zaštitu tržišnog takmičenja Margarethe Vestager.

Komisija je u sklopu preliminarne istrage u oktobru 2017. godine pretražila objekte njemačkih kompanija.

U Bruxellesu ističu da je istraga usmjerena na informaciju koja upućuje na zaključak da se “petorka” – BMW, Daimler, Volkswagen u sastavu VW Grupe, te Audi i Porsche – sastajala kako bi razgovarala o tehnologijama za ograničavanje emisija štetnih ispušnih plinova, prenosi “Hina”…

Žele utvrditi u prvom redu jesu li tvrtke udružile snage kako bi ograničile razvoj i ugrađivanje selektivnih katalitičkih sistema za smanjenje emisija dušikovih oksida iz dizelskih automobila, te filtera “Otto” koji smanjuju emisije čestica iz benzinskih automobila.

Proizvođači automobila, kako ističu u Komisiji, raspravljali su i o drugim pitanjima, poput općih standarda za autodijelove i postupaka testiranja. Zasada nema dovoljno naznaka da su te rasprave rezultirale ograničenjem tržišnog natjecanja, napominju u Bruxellesu.

Kompanije su obaviještene o istrazi, dodaju u Komisiji, ističući da ne postoji pravno definisani rok za njezino zaključenje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh