Aktuelno

Crash testovi – Španci koriste mrtve ljude jer su lutke – preskupe!

Inženjeri istraživačkog centra za automobilske sigurnosne sisteme i tehnologije pri Univerzitetu u španjolskoj Zaragozi – TESSA (Technologies and Systems for Automotive Safety) proveli su crash-testove u kojima su korištena tijela pokojnika.

No image - Haber.ba


Crash testovi (Foto: Arhiva)

To je samo jedan od šest centara u svijetu koji će koristi ljudske leševe u simulacijama sudara. Razlog – znatna ušteda u odnosu na korištenje skupih crash test lutaka (dummy) u takvim testiranjima. Potvrdili su to i stručnjaci iz MotorLand Technology Parka iz Alcañiza uz podatak kako svaka takva lutka stoji 150.000 eura, a da ne pružaju naučnicima ni približno tako dobre ‘povratne informacije’ o povredama u sudarima poput tijela mrtvaca.

Drugi je razlog što sami proizvođači automobila nemaju dozvolu ni opremu za testiranje mrtvih tijela ljudi u svrhu sigurnosti, ali za to mogu platiti naučnim institucijama. Tako univerzitet u Zaragozi ima čak i vlastitu mrtvačnicu u kojoj se pohranjuju i potom pripremaju tijela za crash testove. Riječ je o tijelima pokojnika koji su potpisali da se njihova tijela nakon smrti mogu koristiti za potrebe nauke.

Inače, korištenje tijela mrtvaca u simulacijama sudara nije nikakva novost – još 1930. pri Univerzitetu Wayne State u Detroitu obavljala su se slična testiranja sa leševima, a s obzirom na mnoga etička i moralna pitanja, do danas su ipak dovela do korištenja testne lutke. Međutim, čini se da su aktuelna ekonomska kriza i rezanje budžeta ponovo doveli do korištenja leševa pri crash-testovima.

Za prvu fazu takvih testiranja već je osiguran novac, a naučnici iz TESSA-e tvrde da će rezultati dobiveni iz simulacija sudara sa leševima osigurati poboljšanja na postojećim sigurnosnim sistemima i tako smanjiti stopu smrtnosti u saobraćajnim nesrećama.

(autoklub.hr)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh