Aktuelno

"Volvo" – Baterije koje će promijeniti budućnost automobilizma

Volvo u saradnji sa još nekoliko kompanija razvija novi sistem napajanja električnih automobila. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, automobili dobijaju struju iz specijalnog materijala koji je sastavni dio karoserije vozila.

No image - Haber.ba


Automobili na električni pogon (Foto: Ilustracija)

Jedan od razloga zašto na ulicama nema više automobila na električni pogon leži u nesavršenosti baterije. Baterije koje se koriste u savremenim električnim vozilima još su uvijek preteške i štetne za okoliš nakon završetka životnog vijeka, ali i prilično skupe.

U namjeri da zaobiđu ove nedostatke, Volvo radi na razvoju takozvanih “laganih strukturnih komponenti za skladištenje električne energije” koje bi mogle unaprijediti električne automobile budućnosti. U osnovi, ideja je da se struja za napajanje elektomotora dobija iz tankih panela koji čine karoseriju vozila.

Kombinovanjem karbonskih vlakana sa polimernom smolom, istraživači su uspjeli razviti novi tip nanomaterijala i super kondenzatora. Ojačana struktura od karbonskih vlakana praktično u sebi krije novu vrstu baterija. Ovi paneli mogu se oblikovati tako da sačinjavaju elemente karoserije vozila.

Nova tehnologija donijela bi znatnu uštedu u prostoru i masi automobila u poređenju sa baterijama kakve se danas koriste u električnim i hibridnim vozilima. Ova vrsta baterija mogla bi kao i do sada nadopunjavati preko standardne električne mreže ili regeneracijom energije kočenja.

Stručnjaci koji rade na projektu kažu da bi punjenje trajalo kraće nego kod običnih baterija. Osim toga, masa vozila opremljenog ovim panelima umjesto standardnim baterijema bila bi manja za čak 15 posto.

Inženjeri trenutno rade na jednom eksperimentalnom primjerku modela Volvo S80. U automobilu je instalisana panel-baterija u obliku poklopca prtljažnika, koja je dovoljna da podmiri potrebe opskrbe vozila strujom od 12V za sve električne sisteme. Međutim, ako bi se na vozilu novim baterijama zamijenili i krov, hauba i paneli vrata, procjenjuje se da bi napajanje bilo dovoljno za 130 km vožnje.

Iako je nova tehnologija još uvijek u razvojnoj fazi, visoka cijena jednog ovakog automobila i oštećenja prilikom eventualnog sudara samo su neke od prepreka na putu realizacije ove ideje u praksi.

(business.hr)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh