Aktuelno

Evo koji su kvarovi na automobilima bili najčešći u BiH tokom 2017. godine

Sektor za informisanje i dokumentaciju (SID) BIHAMK-a proveo je istraživanje o najčešćim kvarovima na motornim vozilima za 2017. godinu.

Automobilski saobraćaj - Ilustracija / Anadolija

Advertisements

Istraživanjem je obuhvaćeno i statistički obrađeno više od 50.000 intervencija na vozilima nosivosti do 3,5 tona, koje je BIHAMK obavio u 2017.godini, svih marki zastupljenih na tržištu BiH. Navedeni uzorak predstavlja blizu 6% od ukupnog broja registrovanih motornih vozila nosivosti do 3,5 tona u Bosni i Hercegovini za posmatrani period.

Najveći broj kvarova u toku 2017. godine odnosi se na elektriku, sa ukupnim učešćem od 31,07%; na drugom mjestu najčešćih kvarova su motor i ispušni sistem sa učešćem od 14,83%…

Uzroci kvara iz oblasti elektrike odnose se najčešće na startnu bateriju, elektropokretač, generator, svijećice, transformator napona – bobina, napojni kablovi i sl. Uzrok može biti i neispravan osigurač, elektromagnetni prekidač (relej) grijači kod dizel motora, određeni senzori, aktuatori i dr.

Zbog velikog broja električnih sklopova i start/stop sistema kod novijih vozila, startne baterije (akumulator) u vozilima su jako opterećene; još ako je pri tome i profil vožnje neodgovarajući, životni vijek startne baterije može bit i značajno skraćen.

Najčešći kvarovi automobila u BiH tokom 2017. godine – BIHAMK

“Prema našem iskustvu, ispražnjena startna baterija sama po sebi nije veliki problem, međutim način na koji vozači pokušavaju dopuniti startnu bateriju –jeste. S ciljem što bržeg rješavanja kvara i stavljanja vozila u mobilno/pokretno stanje, mnogobrojni vozači se odlučuju za samostalno rješavanje problema i to “posuđivanjem” struje sa drugog vozila uz nestručno rukovanje. Ovdje želimo naglasiti da treba biti oprezan kod “posuđivanja” struje sa drugog vozila jer neadekvatnim rukovanjem vrlo lako se mogu oštetiti električni sklopovi i komponente osjetljive na oscilacije napona, te savjetujemo da “posuđivanje” struje (tzv. “klemanje”) izvrši stručna osoba uz korištenje sistema za “preklemavanje” vozila”, navode iz BIHAMKA.

Kvarovi koji se odnose na motor i izduvni sistem mogu biti uzrokovani potrošenim vitalnim dijelovima motora (istrošenost klipnih zaptivnih prstenova i košuljice cilindra, zaptivača) što se manifestuje povećanom potrošnjom ulja i/ili goriva, kao i lošijim perfomansama vozila (snaga, ubrzanje, obrtni moment), a može doći i do pregrijavanja i zabravljivanja motora. Gorivo sumnjivog kvaliteta također utiče na proces sagorjevanja, a samim tim i na pojavu čađi na sjedištima ventila, brizgača, što može u potpunosti blokirati rad određenih brizgača. Takav motor ima nepravilan rad (nepotpuno sagorjevanje) što direktno utiče na rad katalizatora, filtera krutih čestica i sl, odnosno uzrokuje začepljenje navedenih sistema, kvar na turbo punjaču, EGR ventilu i sl. Važno je da se kod novijih vozila toči kvalitetno gorivo čime se produžava radni vijek navedenih komponenti.

Prema zvaničnim svjetskim statističkim podacima, tehnička ispravnost motornog vozila je uzrok saobraćajnih nezgoda u oko 3-5% ukupnog broja saobraćajnih nezgoda. Uloga kontrole tehničkog stanja vozila u sigurnosti saobraćaja uz naše specifične društvene uslove je vrlo bitan faktor.

Osnovne okolnosti koje potkrepljuju tu konstataciju su relativno dug vijek korištenja vozila, odnosno porast starosti voznog parka u eksploataciji, sve veće poteškoće u održavanju vozila u tehnički ispravnom stanju (šarolikost proizvođača, tipova kao i godina proizvodnje), izgradnja sve duže cestovne mreže predviđene isključivo za kretanje motornih vozila, što podrazumijeva sve veće brzine kretanja.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh