Aktuelno

NOVA VIJEST ZA VLASNIKE AUTOMOBILA NA DIZEL: Njemačka vlada priprema zabrane!

Njemačka vlada i prije odlučujuće sudske presude koja bi sljedeće sedmice trebala odlučiti o uvođenju zabrane saobraćaja za vozila s motorima na dizel gorivo priprema odgovarajuće promjene zakona koje bi stvorile pravni osnov za uvođenje zabrana, javljaju njemački mediji.

Akumulator u automobilu - Faktor.ba

Advertisements

“Još ove godine bi trebao biti uobličen jedan novi pravni osonov za uvođenje zabrana na određenim saobraćajnicama u svrhu zaštite zdravlja građana od sitne prašine i štetnih plinova poput dušikovog oksida”, navodi se u odgovoru parlamentarnog državnog sekretara Norberta Barthlea na pitanje zastupnika Zelenih Matthiasa Gastela.

Savezni upravni sud u Leipzigu u utorak treba donijeti odluku o tomu mogu li gradovi i savezne pokrajine uvesti zabrane bez da je to zakonski regulisano na saveznoj razini. Njemački mediji javljaju kako su sudovi u Stuttgartu i Duesseldorfu prošle godine donijeli odluku po kojoj gradovi u borbi za čišći zrak i zdravlje građana smiju uvesti zabrane za vozila s dizel-motorima. Nakon toga su gradovi i savezne pokrajine slučaj uputile na Savezni upravni sud koji treba odlučiti postoje li pravni osonov za uvođenje zabrana, piše “Fena”…

U pismu Evropskoj komisiji aktuelna savezna vlada je pored brojnih mjera koje bi pridonijele poboljšanju kvalitete zraka u gradovima, navela i mogućnost uvođenja zabrana na pojedinim “posebno opterećenim” saobraćajnicama.

Kritičari smatraju da provođenje kontrole bez uvođenja vidljivih naljepnica na automobilima neće biti moguće te da zakonskim mjerama savez odgovornost opet baca na pojedine gradove, iako je cilj uvođenje jedinstvenog pravila za cijelu zemlju.

Ministarstvo saobraćaja je isto tako naglasilo da automobilska industrija i dalje mora raditi na tome da pronađe rješenja kojima bi se i dizel automobile koji ne odgovaraju posljednjim normama osposobilo za nesmetan saobraćaj.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh