Aktuelno

Mnogi misle da znaju: Kada treba uključivati bočne pokazivače, a kada ne

Žmigavci ili pokazivači pravca su jedna od najčešće korištenih automobilskih komandi u vožnji.

Žmigavci u saobraćaju - Screenshot/Twitter

Advertisements

U 37. članu Zakona o sigurnosti saobraćaja na cestama BiH jasno je naglašeno da je vozač koji namjerava obaviti neku radnju vozilom na putu ili vozilo uključiti u saobraćaj (pomjeranje vozila udesno ili ulijevo, mijenjanje saobraćajne trake, preticanje, obilaženje, zaustavljanje, skretanje udesno ili ulijevo, polukružno okretanje…), dužan jasno i pravovremeno obavijestiti o svojoj namjeri druge učesnike u saobraćaju, dajući znak pomoću pokazivača pravca, prenosi “Radio Sarajevo“…

“Žmigavac” mora biti uključen sve vrijeme obavljanja radnje vozilom, a po izvršenoj radnji mora se prestati davati.

U bh. zakonu ostavljena je mogućnost da po izvršenom preticanju drugog vozila, vozač nije dužan davati znak o namjeri da se vrati na saobraćajnu traku kojom se kretao prije preticanja.

Mnogi vozači uključuju bočne pokazivače i kad treba i kad ne treba, drugi ih ne koriste kad su neophodni.

Pomoć pruža zanimljiva animacija njemačkog ADAC-a na kojoj je objašnjeno pravilno korištenje bočnih pokazivača na autoputu, raskrsnicama, pri ulasku i izlasku iz kružnog toka, na putevima s pravom prvenstva.

Pogledajte, može vam koristiti…


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh