Aktuelno

10 NAČINA DA SMANJITE POTROŠNJU GORIVA: Super trikovi koji garantuju UŠTEDU NOVCA!

Pridržavajući se malih pravila vožnje i održavajući redovno automobil, trošit ćete manje goriva. U isto vrijeme, produžiti ćete svojem limenom ljubimcu vijek trajanja.

Gorivo - Nezavisne.com

Za potrošnju goriva nije svejedno koliko je automobil težak, da li su gume pod adekvatnim pritiskom, kojom brzinom vozite i ostalo.

Ovdje je 10 primjera kako možete smanjiti potrošnju goriva, a da se ne vozite ništa manje od uobičajenog, piše “24sata“…

1. Pazite na pritisak u gumama

Pritisak u gumama je vrlo bitna stavka pa ga redovno provjeravajte i držite se propisanog. Uštedjet ćete do pet posto goriva. Gume s preniskim pritiskom uzrokuju veću potrošnju jer imaju veći otpor kotrljanja.

2. Redovno mijenjajte potrošne dijelove

Automobilu redovno mijenjajte potrošne dijelove. Redovno mijenjajte ulje u motoru. Prljave svjećice, začepljeni filtri i slično povećavaju potrošnju goriva. Održavanjem automobila možete uštedjeti čak četiri posto goriva.

3. Prazan hod troši gorivo

Gasite motor ako vidite da ćete negdje stajati duže od minute, naprimjer pred semaforom u većim kolonama. Tako ćete uštedjeti više goriva jer automobil, iako miruje, i u praznom hodu također troši gorivo.

4. Smanjite grijanje/hlađenje u automobilu

Vozite li se na kratkim relacijama, ne palite grijanje u automobilu. Dok se zagrije, već ćete biti na odredištu. Na dužim relacijama grijanje držite na nižim temperaturama. Grijanje klimom može vam povećati potrošnju za oko tri posto. Isto vrijedi i za hlađenje.

5. Loše gume troše više goriva

Izaberite kvalitetne gume. Iako su skuplje, dugoročno se isplati jer gume imaju uticaj na kretanje automobila. Zbog loših guma, a time i otežanog kretanja asfaltom, automobil može trošiti više jer treba više energije za kretanje.

6. Skinite nosač s krova

Ako na automobilu imate krovni nosač, skinite ga kad vam ne treba jer će tako vozilo biti aerodinamičnije i trošit će oko pet posto manje goriva. Otvoreni prozori na brzini većoj od 50 km/h stvaraju otpor i povećavaju potrošnju.

7. Ne punite rezervoar do vrha

Ako je automobil lakši, trošit će manje goriva jer će trebati manje energije za kretanje. Pogledajte imate li u vozilu ili na njemu neke stvari koje ne morate baš svaki dan voziti sa sobom.

Maknite sve nepotrebno jer ćete sa svakim uklonjenim kilogramom štedjeti na potrošnji goriva. Također, ne punite rezervoar do vrha jer će automobil i tu dobiti na težini. Na svakih 50 kilograma potrošnja se povećava za jedan do dva posto.

8. Pazite na okretaje motora

Smanjite brzinu. Primjerice, idealna brzina za uštedu je između 75 i 90 km/h uz mjenjač podešen na petu brzinu. Pazite da su vam okretaji motora na 2.000 za automobile na dizel goriva ili 2.500 za benzinske motore.

9. Ubrzavanja troše 20 posto više

Vozite mirnije uz što manje kočenja i ubrzavanja jer nagla ubrzanja troše više od 20 posto goriva u odnosu na staloženiju vožnju. Pratite situaciju ispred sebe i prije kočenja pustite gas. Kad krećete, polako stišćite gas.

10. Tempomatom održavajte brzinu

Tempomat je zgodna stvar kada je ušteda u pitanju. Održava konstantnu brzinu, a to je vrlo bitno za štednju. Ali to vrijedi samo za ravnu cestu ili nizbrdicu. Ne koristite ga na uzbrdici jer u tom slučaju povećava potrošnju goriva.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh