Aktuelno

U BiH 58.000 automobila starijih od 30 godina

Prema podacima Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, u proteklih godinu dana registrovano je ukupno 58.085 automobila starijih od 30 godina od ukupno registrovanih oko 830.000 automobila u BiH.

Automobili - Indikator.ba

Advertisements

Po Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima Bosne i Hercegovine, oldtajmer je motorno vozilo proizvedeno prije 30 i više godina, koje je, radi njegovog historijskog nasljeđa i tehničke kulture, sačuvano ili ponovo sastavljeno u izvornom obliku.

Isti zakon predviđa i da vlasnici oldtajmera mogu trajno registrovati svoja vozila. Način i uslovi registracije oldtajmera bit će definisani pravilnikom. Međutim, kako prenosi “Večernji” pravilnik nije donesen u bh. entitetima, ni u Republici Srpskoj ni u Federaciji BiH…

Postojao je pravilnik u nekoliko kantona Federacije, ali su sada oni ukinuti. Razlog je taj što smo pokrenuli inicijativu da se na nivou Bosne i Hercegovine donese jedinstven pravilnik, a već je urađen nacrt“, objašnjava za “EuroBlic” Milan Petković, predstavnik grupe građana – vlasnika oldtajmer vozila.

Kaže da je predviđeno da vlasnik vozila dobije prvo certifikat od Svjetske federacije za historijska vozila (FIVA), pa da tek onda zatraži trajnu registraciju za taj automobil.

Dakle, mi sada takve automobile registrujemo kao i ostala vozila. Registraciju za svoj oldtajmer ja plaćam skuplje nego za vozilo koje koristim svaki dan, jer ima veću zapreminu“, navodi Petković.

On podsjeća da se oldtajmeri s trajnim registracijama ne mogu voziti osim u posebnim prilikama, poput najavljenih manifestacija kada vlasnici dobiju dopuštenje za to. Petković kaže da ne postoje ni procjene koliko oldtajmera ima u BiH.

Svjetska federacija za historijska vozila definiše historijsko vozilo kao saobraćajno vozilo na motorni pogon koje je staro najmanje 30 godina, koje je sačuvano u ispravnom stanju, koje se ne koristi kao svakodnevno prevozno sredstvo i koje je dio tehničke i kulturne baštine. Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje sigurnosti prometa bh. entiteta RS, kaže da podaci o broju automobila starijih od 30 godina pokazuju koliko je zapravo naš standard nizak.

Može se kupiti solidan automobil za 10.000 KM proizveden 2013. godine s euro 5 motorom. Međutim, to je nedostižno velikoj većini u BiH“, ističe Jaćimović.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh