Aktuelno

Idete li autom na odmor? Ove “sitnice” mogu sve upropastiti

Škola je gotova, godišnji počinju i mnogi od nas u pripremama su za ljetni odmor. To znači da ćemo automobilima uskoro krenuti na duža putovanja od onih na koja smo naviknuti kroz godinu i zbog toga trebamo i automobil pripremiti za godišnji odmor, kako bi bili sigurni da će to putovanje proći bez briga.

Spremanje na more

Provjera ulja

Advertisements

Ako redovno servisirate automobil, ne bi trebali imati problema s uljem. Ali, ako je prošlo nekoliko mjeseci od promjene ulja svakako bi trebali provjeriti nivo ulja i dotočiti po potrebi, piše “24sata“…

Pregledajte gume

Dugo putovanje znači i da će gume biti pod velikim opterećenjem, stoga je ovo dobro vrijeme da pregledate u kakvom su stanju i je li potrebna zamjena zbog starosti ili istrošenosti. Ako niste sigurni u istrošenost, posjetite vulkanizera. Ali, u svakom slučaju prije putovanja napumpajte gume ovisno o broju putnika i teretu koji ćete voziti.

Prekontrolišite tečnosti

Osim tečnosti za pranje stakala i ulja u motoru, automobil ima i druge tečnosti koje valja prekontrolisati. Rashladna tečnost, tečnost servo upravljača, tečnost za kočnice također bi trebali kontrolu.

Radi li klima kako treba?

Na ovim visokim temperaturama prvo što uključujemo u autima je klima uređaj i zbog toga moramo biti sigurni da je u potpuno ispravnom stanju i da su filteri čisti.

Svjetla i sigurnosna oprema

Prije putovanja provjerite i da li su vam sva svjetla ispravna. Ne zaboravite na signalizaciju na prikolici ili kamp-prikolici ako i njih vozite na odmor.

Sigurnosna oprema svima uglavnom stoji u autu, ali bacite pogled i provjerite imate li sve rezervne sijalice, je li prva pomoć puna i je li rezervni točak napumpan.

Naravno, sve ovo možete prepustiti i stručnijima od vas pa u brojnim brzim servisima možete najvažnije tačke automobila prekontrolisati za mali iznos.

Korisni savjeti

Brojni vozači baš i nisu previše marljivi s pranjem automobila kroz godinu, ali putovanje na odmor je najbolje vrijeme za detaljno pranje automobila. Uz to, prije kretanja na put opremite se vodom – posebno za slučajeve velikih gužvi na autocestama.

Pri planiranju puta obratite pažnju i na vremensku prognozu i stanje na cestama kako bi unaprijed isplanirali rutu i izbjegli gužve.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh