Aktuelno

Evo zašto poklopac motora zimi čudno izgleda!?

Proljeće je stiglo, ali u pojedinim dijelovima Balkana snijeg je prekrio sela, gradove ali i automobile.

Evo zašto poklopac motora zimi čudno izgleda!? - Automobili.hr

Na društvenim mrežama su se stoga pojavile fotografije koje prikazuju čudne šare na haubi, i vozači se s pravom pitaju o čemu se radi, pišu “Automobili“…

Advertisements

Ako ste pomislili da ova pojava, koju ste možda vidjeli i na svom ljubimcu, ima veze sa vanzemaljcima, grdno ste se prevarili. Naime, obrisi na haubi nastaju zbog jednostavnih procesa.

Svi poklopci motora sa svoje unutrašnje strane imaju različite karakteristične oblike, odnosno pregrade koje, između ostalog, imaju funkciju usmjeravanja i zadržavanja zraka. Obrisi koji se pojavljuju s vanjske strane poklopca motora, a koji su vidljivi na snijegu, odgovaraju obliku spomenutih pregrada. Zašto?

Svako ima svoju teoriju, ali fizika cijelu ovu priču objašnjava vrlo jednostavno. Zrak koji se nalazi između pregrada ponaša se kao izolator i sporo provodi toplinu zbog svojih fizikalnih osobina. S druge strane, metal je dobar provodnik topline i znatno se brže zagrijava od zraka. Zbog već spomenutih karakteristika zraka koji se nalazi između pregrada, poklopac motora se znatno sporije zagrijava tokom vožnje, odnosno znatno se sporije hladi kad se motor ugasi.

Naravno, opisana situacija ovisi o uslovima u kojima se automobil nalazi. Naprimjer, ako krenete u vožnju i u međuvremenu počne padati snijeg, dijelovi poklopca motora koji su izolovani kasnije će se zagrijati i na njima će se početi skupljati snijeg. S druge strane, ako je automobil parkiran duže vremena, dijelovi poklopca motora koji nisu izolovani zagrijavaju se, naprimjer toplinom sunca, drugačije od dijelova koji su izolovani što će opet rezultovati nakupljanjem, odnosno otapanjem snijega, a što će kreirati karakteristične obrise.

Doduše postoje još neke sitnice vezane uz fizikalne procese, a koje su uslovljene svojstvima zraka ali stvari u praksi funkcionišu, više manje zavisno od situacije, na opisan način.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh