Aktuelno

TOP 10 načina kako učiniti automobil bržim

Kako učiniti automobil bržim, pitate se?

Automobil - Automobili.hr

1. Održavajte automobil

Održavajte automobil kako je propisao proizvođač

Pridržavajte se propisanih servisnih intervala koje je proizvođač odredio specifično za vaš model, jer oni su takvi s razlogom. Kako biste održali performanse automobila na nivou, potrebne su redovne izmjene svih tečnosti i potrošnih dijelova kao što su filteri. Modifikovani motori zahtijevaju posebnu pažnju, pa svakako s vremena na vrijeme provjerite pritisak goriva i zraka, te vrijeme paljenja. Osigurajte da serviser podesi ECU, odnosno elektroniku motora. Optimalne postavke vašeg automobila mogu donijeti porast snage do 30 KS.

2. Usisni i izduvni sistemi

Izduvni sistemi nisu preskupa opcija

Zbog cijene koja nije previsoka, usisni i izduvni sistemi trebali bi biti prva modifikacija koju napravite na svom automobilu, a može vam donijeti od 5 do 10 posto više snage. Standardni sistemi izrađeni su s fokusom na manje buke, ekonomičnost i pouzdanost, a ako su vam performanse bitnije od navedenog, razmislite o zamjeni. Osim toga, za relativno malo novca možete čipovati motor, što će kod onih potpomognutih turbopunjačima donijeti najviše 25 KS.

3. NOS boce

NOS boce donijeće trenutni porast snage

Pojačanje koje možete dobiti instaliranjem NOS boca (takozvani nitro) veliko je s obzirom na cijenu. Kod većine automobila možete dobiti dodatnih 50 KS bez posljedica, ali trebate uzeti u obzir da će se boca dosta brzo potrošiti i da ćete je svako malo trebati puniti. Boce su punjene dinitrogen oksidom pod pritiskom koji ubrizgavanjem u motor i miješanjem s gorivom daje trenutni porast snage.

4. Skidanje kila

Nemojte baš pretjerati s dijetom

Masa automobila najveća je prepreka u pokušaju da učinite automobil bržim, ali i okretnijim. Rješenje se nameće samo po sebi, a to je da iz automobila uklonite sve što vam nije apsolutno neophodno. Kome uostalom trebaju sva sjedala, rezervni točak, zvučna izolacija, audio i klima uređaji? E da, na suvozačevo sjdište, ako ga već niste uklonili, od sada mogu samo vitke osobe. Najbolje od svega je što je ova „modifikacija“ u potpunosti besplatna, no ako ste dubljeg džepa možete posegnuti za zamjenskim dijelovima naprevljenim od lakših materijala kao što su kompoziti ojačani karbonskim vlaknima.

5. Povećanje obima motora

Nova radilica povećaće hod klipa

Veći obim motora znači više snage i okretnog momenta, a najjednostavniji način za da to uradite je zamjena standardne radilice s drugom koja će povećati hod klipa unutar cilindra. Veća komora za izgaranje znači i više izduvnih gasova, pa će to kod turbo motora značiti i bržu reakciju turbopunjača. Uz ovu modifikaciju, moguća je ugradnja većeg turbopunjača bez pojave problema s kašnjenjem. Ako se odlučite na ovu promjenu, budite na oprezu zbog manjeg dopuštenog broja okretaja kod slabijih paketa, dok će oni bolji donijeti jaču radilicu, a s time i mogućnost da više zavrtite motor.

6. Zamjena motora

Zamjena motora ponekad se najviše isplati

Ponekad se više isplati izvaditi standardni motor i na njegovo mjesto staviti drugi nego se baciti u dorađivanje postojećeg. Zamjena, odnosno transplantacija motora ponekad će ići glatko, a ponekad može biti itekako komplikovana. Ako novi motor ne stane na pravo mjesto, razmislite o ugradnji na neko drugo, primjerice iza sjedala (poput Clija V6). Za one koji zbilja žele izvući najviše iz svog projekta tu je i opcija ugradnje dva motora. Naravno, zavisno od kompatibilnosti dva automobila cijena može brzo narasti, budući da je često potrebna zamjena mjenjačke kutije, ECU jedinice i ostalih dijelova.

7. Kompresija

Turbopunjači i kompresori dovode više zraka u cilindar

Nisu najjeftinija opcija, ali turbopunjači i mehanički kompresori mogu donijeti porast snage do čak 250 KS. Rade na poznatom principu: više vazduha u komori za izgaranje = jače eksplozije = više snage.

8. Manji prenosni omjer

Manji prenosni omjeri znače bolje ubrzanje

Ubrzanje je bitnije od maksimalne brzine, je li tako? Ako poželite poboljšati ovo prvo nauštrb drugog, možete ugraditi mjenjač ili diferencijal s manjim prenosnim omjerima. To se često radi tako da se zamjene originalni dijelovi s onima od modela istog proizvođača, no ako to nije moguće postoje alternativne opcije.

9. Kočnice

Bolje kočnice jako su bitna stavka

Ako posmatrate širu sliku, doći ćete do zaključka da se na modifikovanje automobila ne bi trebalo gledati kao na put u jednom smjeru. Treba uzeti u obzir i činjenicu da dobre kočnice mogu značiti veće postignute brzine, jer automobil ima kraći zaustavni put i zbog toga je moguće kasnije kočiti. Zavisno od vašeg budžeta možete ugraditi sve od novih kočionih pločica, pa do većih diskova s većim kočionim kliještima. Osim toga, obratite pažnju na ulje, kočiona crijeva i sajle kočnica.

10. Nove gume

Bez dobrih guma ni jedna modifikacija nema smisla

Ni jedna druga modifikacija nema previše smisla ako vozite na standardnim ili još gore potrošenim gumama, jer se snaga neće moći efikasno prenijeti na podlogu. Razmislite o širim gumama koje će pružati više prijanjanja uz podlogu kako bi poboljšali ubrzanje, stabilnost u krivinama i zaustavni put. Zavisno od toga koje su vam namjere s automobilom (ubrzavanje po ravnom, projekt za trkaću stazu), odaberite gume koje će omogućiti ostalim modifikacijama da dođu do izražaja, piše “Automobili.hr“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh