Auto

ČEMU ĆE SLUŽITI CRNA KUTIJA KOJU ĆE MORATI IMATI SVI NOVI AUTOMOBILI U EU?

Od 2022. crne kutije biće obavezne u putničkim autima u EU i moraće je imati svi novi modeli vozila, a od 2024. svi novoregistrovani automobili.

crnahronika

Voditelj laboratorije i sekretar Zavoda za prometno-tehnička vještačenja na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu Željko Šarić objašnjava za Večernji list da je službeni naziv pandana avionske crne kutije u automobilima Event Data Recorder, a na hrvatskom jeziku službeno se zove uređaj za snimanje podataka o događaju.

Čemu služi?

Automobilska crna kutija služi za snimanje i analizu podataka kad se dogodi saobraćajna nesreća.

Uređaj je smješten u modulu vazdušnog jastuka, u njegovoj računarskoj jedinici i stalno prati kretanje vozila.

Kad registruje sudar, uređaj u tom trenutku zamrzne podatke pet sekundi prije sudara i sačuva ih, odnosno snimi sam događaj i njegovo trajanje te podatke neposredno nakon sudara.

Ukupno će automobilska crna kutija, prema predviđenoj EU regulativi, prikupljati 41 podatak, a pri tome zbog zaštite ličnih podataka neće biti snimani mjesto i vrijeme nesreće te podaci o vlasniku vozila, odnosno vozaču.

Snimač će, na primjer, bilježiti brzinu vozila pet sekundi prije sudara, je li i kad je stisnuta kočnica, koji je bio stepen okretanja volana, jesu li vozač ili suvozač bili vezani, jesu li se aktivirali vazdušni jastuci, je li neka od kontrolnih lampica svijetlila i ukazivala na neku neispravnost na vozilu…

Podacima iz automobilske crne kutije može se pristupiti samo preko posebno certifikovanog uređaja.

U SAD je već obavezna
Crna kutija u svim novim automobilima obavezna je u SAD još od 2014. dok u EU još ne postoji zakonska regulativa u vezi tih uređaja.

U 2019. izašla je uredba EU koja nalaže da se crne kutije moraju ugraditi u sva nova lična vozila od 2022., odnosno od 2024. u novoregistrovana.

Jedina ovlaštena kompanija za izradu uređaja pomoću kojih se izvlače podaci iz crnih kutija je Bosch koji je za to još 2003. potpisao ugovore s proizvođačima vozila. Šarić ističe da će do 2022. biti potrebno regulisati ko ima pravo pristupa tim podacima, pod kojim uslovima i u kojim slučajevima.

“Pomoću crne kutije bit će moguće pratiti kretanje vozila pet sekundi prije sudara, no taj uređaj neće zamijeniti vještake jer je potrebno dovesti u korelaciju taj trag s drugim tragovima, poput oštećenja na vozilu. Crna kutija je stoga nova vrsta traga koji će dodatno pojačati relevantnost vještačenja i olakšati posao sudovima. Bit će lakše utvrditi tko je kriv i u kojim okolnostima je ta osoba skrivila prometnu nesreću”, objašnjava Šarić za Večernji list i dodaje da su iskustva SAD i Njemačke pokazala da vozači koji znaju da im se u vozilu nalazi crna kutija opreznije voze.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh