Svaštara

Još uvijek imate VHS kasete? NIKAKO ih ne bacajte

Svi smo vidjeli kakav su povratak na tržište imale ploče, sve više se isto događa s kasetama, a sljedeće bi mogle biti VHS kasete.

vhs kaseta - Hayat.ba

Što ih je manje, biće dragocjenije. Dokazalo se to s pločama, sve više se pokazuje istinitim i u slučaju audio kaseta, a nakon toga bi ista sudbina mogla zadesiti i video kasete. Zato, ako negdje na tavanu ili u podrumu čuvate kutiju punu VHS kaseta, nemojte je još baciti, prenosi “Express“…

Advertisements

Vrijeme je da naučimo lekciju koja se dogodila s pločama. Mnoge nekad nevoljene i odbačene longplejke danas vrijede pravo malo bogatstvo“, izjavio je David Džinks, zaposleni međunarodne dostavljačke firme ParcelHero i dodao:

Danas se video kasete smatraju prolaznim zapisima kao što je nekoć bio slučaj s pločama, te ih se brzo rješavamo.

Kolekcionari video snimaka tvrde da su filmovi koji su rađeni za VHS format, koji je mnogim domovima vladao više od 20 godina, na neki čudan način ‘očišćeni’ za visoku rezoluciju kakvu pružaju DVD-i. Oni pak preferišu zrnati kvalitet VHS formata, na isti način na koji sakupljači ploča pričaju o toplini muzike koja nije postignuta niti jednim drugim nosačem zvuka.

Riječ je o filmovima koji kao da su previše očišćeni za DVD i Blu-ray, a nikad nisu trebali izgledati tako dobro. Možete vidjeti greške u filmu i lošu šminku i sve.

Gledanje tih filmova na VHS playeru više podsjeća na odlazak u stare bioskope, i kao da su režiseri željeli da oni baš tako izgledaju“, komentariše kolekcionar VHS-a, Dan Kinem. Ako imate još koju kutiju punu kaseta, nemojte se prerano početi nadati da ćete otplatiti jednu ratu kredita.

Zasad su cijene još niske, a najbolje možete zaraditi ako na Ebayju prodajete filmove koji nisu objavljeni na DVD-u, kao što je slučaj i s rijetkim pločama, piše “The Independent”.

Međutim, ako još malo pričekate, moguće je da će vam se strepljenje višestruko (finansijski) isplatiti.

Upravo zato što ih se ljudi tako brzo rješavaju, one će u budućnosti postati kolekcionarski dragulji“, tvrdi Džinks.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...
Na vrh
javascript hit counter