BiH

Savremeni izazovi u cyber sigurnosti: Kako se zaštiti i shvatiti problematiku

Počela 18. Međunarodna naučna konferencija Dani kriminalističkih nauka „Savremeni izazovi u cyber sigurnosti“ – radove za učešće prijavilo 65 autora.

Dani kriminalističkih nauka- Hayat

Na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije danas je počela Međunarodna naučna konferencija XVIII Dani kriminalističkih nauka „Savremeni izazovi u cyber sigurnosti“.

Konferencija će, pored prijavljenih učesnika sa naučnim radovima, okupiti i učesnike – predstavnike akademske zajednice, predstavnike agencija za provedbu zakona, sistem krivičnog pravosuđa, privatnih zaštitarskih firmi, kao i nevladinog sektora iz cijelog regiona. Na konferenciji će se raspravljati o kriminalističkim, kriminološkim, sigurnosnim, pravnim viktimološkim, sociološkim, psihološkim i drugim aspektima cyber sigurnosti, a više od 60 autora prijavili su svoje radove za učešće na konferenciji. Autori dolaze iz različitih država, i to Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Kosova i Sjedinjenih Američkih Država.

Također, uvodno plenarno predavanje će održati dr. Itmar Lochard, sa George Mason Universitya.

Profestor na fakultetu za Kriminalistiku, kriminologiju i sigirnosne studije Jasmih Jahić, rekao je kako Bosna i Hercegovina kapacitete cyber prostora želi sagledavati u modernom smisli te riječi.

Kako se zaštititi i shvatiti problematiku, odgovore na sva ova pitanja će dati eminentni stručnjaci u toku dva dana konferencije, istakao je Jahić.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj izrazio je zadovoljstvo organizacijom ovakvih događaja.

Ovakve konferencije su dokaz da fakultet ide u korak sa savremenim svijetom i nema sumnje da će teme biti kvalitetno obrađene, dodao je Škrijelj.

U okviru konferencije, i dana Kriminalističkih nauka, Fakultet za Kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije posjetio je i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, te komandantica NATO Štaba Sarajevo, brigadna generalica Marti J. Bissell, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh