Politika

OSA i MUP FBiH moraju hitno reagovati, a ako ne, Kanton Sarajevo će samostalno odgovoriti na sigurnosni izazov

Konaković dodaje da se BiH suočava sa prijetnjom izvana, ali i iznutra u smislu onih koji državu uništavaju korupcijom

Elmedin Konaković - Twitter

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković i politički direktor Naroda i Pravde Kemal Ademović pozvali su sve probosanske snage na jedinstven i odlučan odgovor na usvajanje nacrta zakona kojim se omogućava formiranje rezervnog sastava MUP-a RS-a.

„Poučeni historijskim iskustvom i preživljenim genocidom, kao narod i kao institucije moramo jasno i odlučno odgovoriti na zaokruživanje procesa formiranja i naoružavanja većeg broja osoba na području RS-a. Vojne i policijske snage u BiH, njihova brojnost i opremljenost, nisu pitanje koje treba i smije rješavati jedan entitet samostalno. Ukoliko međunarodna zajednica ostane nijema na očito kršenje Dejtonskog sporazuma pozivamo sve probosanske snage na jedinstven i odlučan odgovor“, kaže Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i Pravde koji podsjeća da Dejtonski sporazum krši i Srbija enormnim uvećanjem vojnih potencijala.

Konaković dodaje da se BiH suočava sa prijetnjom izvana, ali i iznutra u smislu onih koji državu uništavaju korupcijom.

„Nikada nećemo prestati da se borimo protiv onih koji bi da korupciju i nepotizam nametnu kao standard, ali nikada, ni u kojem trenutku, nećemo ostaviti na cjedilu probosanske snage koje staju u zaštitu države, njenog suvereniteta i teritorijslanog integriteta“, poručuje Konaković.

Kemal Ademović, politički direktor Naroda i Pravde, poziva nadležne institucije na nivou države i Federacije BiH da hitno naprave sigurnosnu procjenu i adekvatno reagiraju na formiranje rezervnog sastava MUP-a RS-a.

„U ovom slučaju neophodno je da reagira Obavještajno-sigurnosna agencije BiH (OSA) i Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH. Oni moraju napraviti jasnu sigurnosnu procjenu i definisati koji je adekvatan odgovor“, smatra Ademović.

Iz Naroda i Pravde poručuju kako se stavljaju na raspolaganje svim probosanskim snagama, te da su spremni, ukoliko izostane odgovor na višim nivoima, zatražiti da Kanton Sarajevo samostalno pripremi adekvatan odgovor na sigurnosni izazov nastao stvaranjem rezervnog sastava MUP-a RS-a – navodi se u saopćenju press službe Naroda i Pravde.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh