Showbiz |  Muzika | 
 

Tiana Kruškić

Mlada Bosanka do suza ganula njemačku javnost! (VIDEO)

Hiljade mladih Bosanaca i Hercegovaca, od kojih većina nije ni rođena u BiH, ne zaboravljaju rodni kraj i s ponosom pronose ime svoje domovine širom svijeta. Jedan od svijetlih primjera svakako je i 29-godišnja Dobojka Tiana Kruškić koja je u veoma jakoj konkurenciji stigla među osam najboljih na prestižnom takmičenju mladih talenata „The Voice od Germany“ na kojem su nastupali mladi muzičari iz Njemačke, Švicarske i Austrije.

Veličina slova: Smanji slova Povećaj slova
Slika uz video | Tiana Kruškić (Foto: YouTube)

Nakon  uspješnih kvalifilacija jedan od članova žirija Tiani je poljubio cipele, a potom je svrstana u grupu poznate njemačke muzičke zvijezde Nene od koje je sve vrijeme imala ogromnu podršku. U veoma jakoj konkurenciji o uspjehu su odlučivali i „likeovi“ na društvenim mrežama, televoting, podrška publike i ocjene stručnog žirija. Cijeneći da u takvoj  situaciji teško može do finala, Tiana je, u dogovoru s ocem Jasminom, vrsnim muzičarem, što ne čudi ako se zna da je bliski rođak  bh. muzičke scene Ilijasa Kruškića, odlučila pjevati pjesmu o bh. izbjeglicama „Ja nisam tu“.

Tekst  je napisao nepoznati dječak ratne 1993. godine u nekom od logora bivše države, a muziku i aranman je uradio Jasmin. Uz veliku  Neninu podršku, odstupilo se od krutih pravila i Tiana je dobila priliku da izvede ovu pjesmu na polufinalnom natjecanju u petak 13. decembra.

- Noćas pjevam jednu posebnu pjesmu. Pjesmu koja je u mom srcu... Postoje ljudi koji vode ratove i odlučuju o tuđim životima. Trebali bi biti i osjećati se kod kuće posvuda, poštovati različitosti, a ne kao prognanici lutati po svijetu. Pitanje prognanika je, nažalost, uvijek aktuelno. Zato je ova pjesma tako važna. Ona je poruka. Sidro za sve prognanike. Volimo jedni druge, učimo iz prošlosti i obrišimo granice - poručila je uz velike ovacije, između ostalog Tiana prije nego je izvela ovu pjesmu na engleskom, a potom i na bosanskom jeziku.

Mnogi su mišljenja da je pjevala neku komercijalnu pjesmu, sudeći po kvalitetu, prošla bi u finale. No, ona je, očito  odlučila dio spektakla pokloniti svojoj BiH.

(avaz/ekskluziva.ba)

Facebook komentari

NAPOMENA:
Upisani komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala HABER.ba. Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal HABER.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i/ili prethodnog objašnjenja.

Nećete vjerovati šta joj se dogodilo! (FOTO)

Klizište zatrpalo selo: Poginulo najmanje 17 osoba!

Herceg Novi poplavljen, vjetar puhao i do 95 km/h!

Baklava potrovala skoro 600 Sarajlija!

Obilne padavine mogu uzrokovati bujične poplave!

Porodice i dalje žive pod šatorima!

Bio sam povrijeđen i reagovao emotivno što u fudbalu nekada i nije najpametnije

Naš mladi reprezentativac i jedan od najvećih talenata bh. fudbala Sanjin Prcić (20) vrijedno...

Edin Džeko nam je važan!

Menadžer Manchester Cityja Manuel Pellegrini praktično je otklonio sve sumnje u ostanak Edina Džeka...

Srbija preuzela kontrolu avio-saobraćaja Hrvatske i BiH!

Apsolutno svi avioni u vazdušnom prostoru Hrvatske ostali su u ta dva sata bez...