Showbiz |  Muzika | 
 

Tiana Kruškić

Mlada Bosanka do suza ganula njemačku javnost! (VIDEO)

Hiljade mladih Bosanaca i Hercegovaca, od kojih većina nije ni rođena u BiH, ne zaboravljaju rodni kraj i s ponosom pronose ime svoje domovine širom svijeta. Jedan od svijetlih primjera svakako je i 29-godišnja Dobojka Tiana Kruškić koja je u veoma jakoj konkurenciji stigla među osam najboljih na prestižnom takmičenju mladih talenata „The Voice od Germany“ na kojem su nastupali mladi muzičari iz Njemačke, Švicarske i Austrije.

Veličina slova: Smanji slova Povećaj slova
Slika uz video | Tiana Kruškić (Foto: YouTube)

Nakon  uspješnih kvalifilacija jedan od članova žirija Tiani je poljubio cipele, a potom je svrstana u grupu poznate njemačke muzičke zvijezde Nene od koje je sve vrijeme imala ogromnu podršku. U veoma jakoj konkurenciji o uspjehu su odlučivali i „likeovi“ na društvenim mrežama, televoting, podrška publike i ocjene stručnog žirija. Cijeneći da u takvoj  situaciji teško može do finala, Tiana je, u dogovoru s ocem Jasminom, vrsnim muzičarem, što ne čudi ako se zna da je bliski rođak  bh. muzičke scene Ilijasa Kruškića, odlučila pjevati pjesmu o bh. izbjeglicama „Ja nisam tu“.

Tekst  je napisao nepoznati dječak ratne 1993. godine u nekom od logora bivše države, a muziku i aranman je uradio Jasmin. Uz veliku  Neninu podršku, odstupilo se od krutih pravila i Tiana je dobila priliku da izvede ovu pjesmu na polufinalnom natjecanju u petak 13. decembra.

- Noćas pjevam jednu posebnu pjesmu. Pjesmu koja je u mom srcu... Postoje ljudi koji vode ratove i odlučuju o tuđim životima. Trebali bi biti i osjećati se kod kuće posvuda, poštovati različitosti, a ne kao prognanici lutati po svijetu. Pitanje prognanika je, nažalost, uvijek aktuelno. Zato je ova pjesma tako važna. Ona je poruka. Sidro za sve prognanike. Volimo jedni druge, učimo iz prošlosti i obrišimo granice - poručila je uz velike ovacije, između ostalog Tiana prije nego je izvela ovu pjesmu na engleskom, a potom i na bosanskom jeziku.

Mnogi su mišljenja da je pjevala neku komercijalnu pjesmu, sudeći po kvalitetu, prošla bi u finale. No, ona je, očito  odlučila dio spektakla pokloniti svojoj BiH.

(avaz/ekskluziva.ba)

Facebook komentari

NAPOMENA:
Upisani komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala HABER.ba. Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal HABER.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i/ili prethodnog objašnjenja.

Anketa - Volja naroda

Da li će te izaći na izbore u BiH u oktobru?

Kako putuje vaš horoskopski znak?

Od Vardara do Triglava svi smo bili ovce za šišanje

Ta nebulozna komanda „Atomski zdesna“ apsolutno je primjenljiva na ono što se dogodilo na...

Za vozački dala 50.000 kn, ali ne odustaje

Šibenčanka je autoškolu upisala u proljeće 2000. godine. Vozački ispit prijavila je 54 puta,...

Fk Sarajevo: Pravo na nadanje ne može nam niko oduzeti

Fudbaleri Sarajeva po treći put ove sezone na evropsko gostovanje idu sa zaostatkom iz...