Hrana i piće

Hrana koja nam razara jetru: Svi je jedemo, i to svakog dana!

Može da uzrokuje cirozu jetre, pa čak i dijabetes tipa 2.

Žena - Thinkstock

Mnogi ne mogu da zamisle dan bez ove hrane, a ne znaju koliko je opasna po zdravlje jetre i život, piše “Lepa & srećna“.

Advertisements

Poznato je da fruktoza u prerađenoj hrani utiče na stvaranje dijabetesa tipa 2, ali novo otkriće pokazuje da razara zdravlje jetre. Fruktoza je šećer koji se prirodno nalazi u mnogim namirnicama, uključujući jabuke, višnje, mango, lubenice i kruške.

Zbog slatkog ukusa dodaje se u velikim količinama u prerađenu hranu, kao što su kupovni sokovi, slatki mliječni proizvodi, konzervisano voće i mnogi industrijski slatkiši.

Od danas pokušajte da smanjite unos ovih namirnica jer velika količina fruktoze može biti uzrok za cirozu jetre ili potrebu za transplatacijom.

Izbjegavajte bijeli šećer, koji u kombinaciji glukoze i fruktoze još više šteti zdravlju organizma.

Ako ne možete bez slatkiša onda obezbjedite tijelu dozu zdravog šećera iz voća, povrća, mahunarki i žitarica.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh