Hrana i piće

Kako da napravite najkremastiji krompir pire?

Po ovom receptu uspjet će vam svaki put.

Pire krompir - Tropic

Najbolji pire krompir, nježan, mekan, puterast. Da vam uvijek uspije bitno je samo par stvari da uradite, piše “Šerpica“.

Advertisements

Sastojci:

  • 1,500 g bijelog krompira (može i crveni)
  • 1 dcl vrelog mlijeka
  • 50 g maslaca ili margarina (margarin za peciva ili za mazanje)
  • 2 kašičice soli
  • 5 kašika neutralne pavlake (ako imate)

Priprema:

Krompir operite, ogulite, opet operite pa isjecite na kocke. Stavite u dublju šerpu, nalijte vodu da bude dva prsta iznad i kuhajte oko 30 minuta. Dužina kuhanja zavisi od vrste, kvaliteta krompira i koliko ste ga sitno isjeckali. Ako ga isječete na dosta male kocke biće kuhan i za 15 minuta.

Kuhan krompir ocijedite od vode, dodajte so i maslac pa umutite mikserom. Potom lagano dodajte mlijeko i neutralnu pavlaku. Mlijeko ne mora svo da se potroši, procijenite sami koja vam gsutina odgovara.

Poslužite ga uz razna jela, soseve, prelive, meso…Ako pečete meso ili kobasice fino je u pire umiješati masnoću od pečenja. Sve zavisi uz šta ga služite, ali možete dodati i beli luk, mirođiju, peršunovo lišće, kurkumu (od nje bude žući)…

Prijatno i uživajte u kuhanju.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh