Hrana i piće

Tržište će uskoro preplaviti zdrava roza čokolada

Bez umjetnih bojila, original roza, a već je zovu novom čokoladom.

roza cokolada - Barry Callebaut

Riječ je o čokoladi na kojoj kompanija “Barry Callebaut” radi dugih 13 godina, a čini se da će konačno dočekati svjetlost dana i stići na tržište za šest mjeseci, prenosi “Index“…

Advertisements

Ovo je prva inovacija u prirodnoj boji čokolade, još otkako je Nestle prije 80 godine svijetu predstavio bijelu čokoladu.

Nije riječ o modernom novitetu koji će u sebi sadržavati umjetne sastojke, arome i bojila. Roza boja zapravo potječe od posebnih zrna kakaovca, poznatog kao ruby kakao koji uspijeva samo u Obali Slonovače, Ekvadoru i Brazilu, a iako je pronađen prije 13 godina, trebalo je dugo da se osmisli najbolji način kako od tog neobičnog zrna napraviti ukusnu, neobičnu, zdravu i popularnu čokoladu.

Kako je opisao šef inovacija kompanije “Barry Callebaut” Peter Boone, roza boja koja će ovu čokoladu činiti jedinstvenom na tržištu stiže od roza praha koji se dobiva posebnim procesom mljevenja ovog specifičnog zrna kakaa, a čokolada ima nešto laganiji, čak pomalo voćni okus.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh