Hrana i piće

Kako je najlakše smanjiti unos ugljikohidrata?

Manji unos ugljikohidrata može vam pomoći da smršate, ali to ne znači da ih trebate potpuno izbaciti iz prehrane. Umjesto toga, fokusirajte se na hranu bogatu dobrim ugljikohidratima, poput povrća, bobičastog i orašastog voća, te žitarica i grahorica.

Zdrava hrana - Narodnilijek.com

Počnite izbjegavati prerađene ugljikohidrate u keksima, krekerima, slatkišima, pekarskim proizvodima, bijeloj riži, hljebu i tjestenini, piše “Index“…

Advertisements

Donosimo vam nekoliko ukusnih ideja koje će vam pomoći pri kontrolisanju unosa ugljikohidrata:

  1. Nađite povrtnu zamjenu. Za bazu raznih umaka, currieja i drugih jela, umjesto riže ili tjestenine počnite koristiti naribani kupus ili salatu, mahune ili tikvice.
  2. Preskočite tjesteninu. Umjesto obične tjestenine počnite koristiti onu od soje ili neku sličnu zamjenu.
  3. Sirovo je dobro. Umjesto kuhanog, jedite sirovo povrće.
  4. Zrelo voće ima više ugljikohidrata. Određene vrste voća imaju manje ugljikohidrata dok nisu potpuno zrele.
  5. Prepolovite porciju. Počnite servirati pola kuhanog krompira kao jednu cijelu porciju. Možete mu dodati malo sira ili biljni maslac.
  6. Napravite vlastiti muesli ili žitarice. Pomiješajte zobene pahuljice, nasjeckano orašasto voće i sjemenke. Za doručak pripremite pola šoljice takvih žitarica s grčkim jogurtom i svježim voćem.
  7. Dodajte vlakna. Na salatu ili juhu dodajte malu porciju divlje riže, ječma, bulgura ili heljde.
  8. Koristite soju. Chili i slična jela radite s crnom sojom. Pola šalice kuhane soje ima samo 1 gram ugljikohidrata, dok običan grah ima čak 13 grama!

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh