Hrana i piće

Male tajne ugostitelja zbog kojih ćete platili veće račune

Ima dosta onih ljudi koji su i za ne baš toliko ukusne zalogajiće nekog specijaliteta izdvojili pozamašne sume novca.

Koliko često su vam za pozamašne sume novca prodali maglu?

Advertisements

Vjerovali ili ne ali dosta ugostitelja ima razvijene mehanizme i taktike kako bi nagovorili gosta da potroši što više novca.

Već pri samom pregledanju menija i prilikom izbora jela izabrane su fotografije kako bi probudila mnoga čula gostiju i obično je i njihov izgled popraćen izvjesnom razlikom u cijeni.

Zanimljivo je da se na meniju jeftinija jela obično nalaze na nepopularnoj donjoj lijevoj strani menija i istraživanja pokazuju da je to obično posljednje mjesto koje ćete pogledati, a mnogi ga neće ni registrovati.

I način redanja hrane i pića utiče na potrošnju pa istraživanja kažu da će gosti često naručiti drugu najjeftiniju bocu pića kako ne bi pokazali škrtost.

Posebnu pažnju treba obratiti na valutu u kojoj su predstavljene cijene na meniju jer Bosanci i Hercegovci često ne primijete da su cijene postavljene u eurima ili nekim drugim stranim valutama. U slučaju da valuta nije navedena, to je paravan za razne malverzacije tako da bi za valutu trebalo unaprijed pitati. Zapamtite i da specijaliteti nisu nužno toliko “specijalni” te da se vrlo često prave od ostataka ili od hrane kojoj ubrzo ističe rok trajanja međutim ugostitelju tu nemaju savjesti pa ostave i specijalne cijene koje nisu nimalo niže i jeftinije.

Zanimljiv detalj odnosi se na jedno istraživanje u kome stoji da osoblje u restoranima najčešće ima neki crveni detalj na odjeći jer ljudi takvim konobarima daju veće napojnice.

Vjerovali ili ne ali restorani koji puštaju klasičnu muziku podstiču veću potrošnju, dok oni koji ne puštaju nikakvu muziku uopšte, imaju mnogo manju zaradu.

Ako ste milslili da su dodaci na tanjiru kojeg ste naručili besplatni ili da ste ih dobili zbog dobre volje konobara, onda ste se grdno prevarali. Ukoliko vam posluže masline, kikiriki ili pak čips, razlog se krije u većoj narudžbi pića jer je sasvim izvjesno da ćete od soli žedniti te da ćete posegnuti i za drugim pićem, piše “Haber.ba“…

Vodite računa jer od malih tajni ugostitelja u konačnici zavisi i ceh kojeg ćete platiti za pruženu uslugu.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh