Kultura

Misteriozni artefakt – Nevjerovatno otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca! (FOTO)

Jamačno ste čuli za piramide u Bosni, ali vam se vjerovatno nije dalo potegnuti tih pet i više sati vožnje uglavnom slabim cestama. E pa ako vas ovo ne razuvjeri, i ne pokrene, onda neće ništa – 260 metara od ulaza u podzemni labirint otkriven je misteriozni artefakt ! Istraživanje Bosanske piramide Sunca postaje jedan od uzbudljivijih aktuelnih arheoloških projekata današnjice!

No image - Haber.ba

Advertisements


Bosanska piramida Sunca (Foto: Arhiva)

Na službenoj web stranici Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” objavljen je izvještaj arheološkog menadžera Fondacije za 2013. godinu Tima Moona s Novog Zelanda. U njemu Moon detaljno opisuje proces pronalaska i radiokarbonskog datiranja fosiliziranog lista pronađenog između dva reda betonskih blokova na Bosanskoj piramidi Sunca, koji je odredio starost piramide od 29.200 (+/- 400) godina.

image

Međutim, ono bitnije, nedavno je otkriven jedan zagonetni predmet duboko u praistorijskim podzemnim tunelima Ravne. Nakon obrade je utvrđeno kako je riječ o ergonomski napravljenom objektu koji perfektno pristaje u ljudsku ruku.

Uočljiva je primijenjena simetrija prilikom njegove izrade, te simboli koji za sada još nisu dešifrirani.

(haber.ba)


Advertisements

loading...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh