BIZnews

Suša “spržila” 170 miliona KM, cijene hrane će naglo skočiti

Ovosezonsko smanjenje obima poljoprivredne proizvodnje u bh. entitetu RS moglo bi, po procjenama resornog ministarstva, biti teško oko 270 miliona KM, a stručnjaci ocjenjuju da će se to odraziti i na rast cijena hrane, uglavnom domaće.

Suša - Blic.rs

Da će do poskupljenja doći, potvrdio je i Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bh. entiteta RS, koji je naglasio da je zbog izrazite suše, koju je bh. entitet RS imao, biljna proizvodnja smanjena od 40 do 60 posto, a ponegdje i do 80 posto.

Advertisements

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT, rekao je za da se “očekuje poskupljenje domaće hrane, ali ne i one iz uvoza, od kojeg smo dosta ovisni”, pišu “Nezavisne“…

“U zemljama koje imaju visok stepen razvoja agrokulture, gdje se sve navodnjava, bit će puno manji uticaj ove vremenske neprilike i roba iz uvoza će nadomjestiti ono što smo mi izgubili. Domaća hrana sigurno hoće poskupjeti, a i pitanje je hoće li moći naći svoje mjesto na tržištu, jer je našem potrošaču najbitnija cijena”, pojasnio je Grabovac.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača bh. entiteta RS, kazao je da bi direktna posljedica suše mogla biti i veća od 300 miliona maraka.

“Indirektna šteta u vidu pada stočarske proizvodnje i većih troškova hrane i slično biće takođe velika”, rekao je Marinković. Ministar Mirjanić istakao je, na konferenciji za novinare, da se procjenjuje da će ukupan obim biljne proizvodnje biti smanjen sa 1,6 miliona tona na 1,2 miliona tona.

“To će imati negativan uticaj i na stočarsku proizvodnju. Razumije se, to će imati i negativan uticaj na stanovništvo sa stanovišta ponude i potražnje, a što će biti i element koji će uticati na rast cijena”, pojasnio je Mirjanić.

Ministar je rekao da treba ići u smjeru uvođenja mehanizama zaštite domaće proizvodnje, što je prijedlog koji je Vlada bh. entiteta RS više puta upućivala Vijeću ministara BiH.

“Jedan oblik je uvođenje prelevmana. Drugi je sezonsko ograničenje uvoza”, pojasnio je Mirjanić, koji je podsjetio da je u agrarni sektor u bh. entitetu RS u proteklih osam godina uloženo 890 miliona KM.

Dok nadležni, dakle, smišljaju mjere kojima će odgovoriti vremenskim nepogodama, iz lokalnih zajednica i dalje sumiraju gubitke.

“U opštini (Bosanski) Šamac šteta na kukuruzu zbog suše veća je od 50 posto, a procjene su da će na nekim područjima biti i veća”, rekao je Svetozar Evđić, načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu.

Novac stiže i u ponedjeljak

Agencija za agrarna plaćanja bh. entiteta RS nastavila je s isplatom podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju iz ove godine, pa je u petak isplaćeno dodatnih 1,4 miliona KM.

“U ponedjeljak se očekuje nova uplata, u skladu sa zaključkom Vlade (bh. entiteta) RS o dinamici isplate podsticaja za 2017. godinu do kraja augusta”, navode iz resornog ministarstva.

Mjere pomoći agraru u bh. entitetu RS

Isplaćeno je svih 60 miliona maraka podsticaja za prošlu godinu, te više od 20 miliona iz ove godine. Do kraja augusta bit će isplaćeno ovogodišnjih najmanje 50 posto podsticaja. Obezbijeđeno još 10 miliona KM, od čega po pet miliona za kapitalna ulaganja i za podsticanje novog ciklusa proizvodnje.

Prijedlog je da se zakupci i koncensionari zemljišta oslobode plaćanja do 50 posto naknade u narednih godinu dana. Bit će predložen i reprogram glavnice i kamata za obaveze poljoprivrednika za 2017.

Bit će upućen zahtjev zajedničkim institucijama BiH za uvođenje sezonskog ograničenog uvoza odnosno prelevmana i slično. U toku je razgovor s osiguravajućim društvima da se isplate sve premije onima koji su proizvodnju osigurali. Razmatra se i finansiranje do 50 posto osiguranja poljoprivredne proizvodnje.

Moguće je i povećanje podsticaja za navodnjavanje, mehanizaciju i protivgradne mreže, a povrat bi bio do 50 posto od investicije.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh