Aktuelno

Stavite lance za snijeg u 10 koraka

Da ne biste platili kaznu i još važnije, da biste spriječili da dođe do nezgoda, ne vozite automobil bez zimske opreme!

Lanci na gumama - Nezavisne.com

Kada je riječ o putovanjima tokom zime, budite izuzetno oprezni i dobro se pripremite, prenosi “Mondo”.

Sigurno već znate da je za vožnju automobila u zimskim uslovima, kada na putevima ima snijega i leda, neophodno da posjedujete lance za snijeg, koje morate da koristite na dionicama gdje je za to postavljena vertikalna signalizacija.

Osim toga, preporučljivo je da ih koristite ako vozite putevima u planinskim ili drugim predjelima gdje ima dosta snijega.

Kod automobila koji imaju pogon na prednjim točkovima, potreban je jedan par lanaca za snijeg koji se montira na prednje točkove, dok kod automobila koji imaju pogon na zadnjim točkovima postoje dvije mogućnosti.

Bezbjednija i skuplja opcija je da montirate lance na svim točkovima, a jeftinija i manje bezbjedna opcija jeste da montirate lance samo na zadnjim (pogonskim) točkovima.

Postavljanje lanaca nije težak posao i prilikom njihove kupovine uvijek se dobija odgovarajuće uputstvo za montiranje. Međutim, kada se nađete u situaciji da prvi put stavljate lance, a vremenski uslovi oko vas su loši, postavljanje lanaca vam svakako neće djelovati toliko jednostavno.

  1. Česti su slučajevi u praksi da nestručno postavljeni lanci oštete određene dijelove na motornom vozilu i tako stvore problem vozačima.
  2. Da se ne biste našli u takvom problem, evo uputstva kako da stavite lance na automobil.
  3. Lanci za snijeg se sastoje iz dva dijela – lijevog i desnog. Svaki dio ima svoj kompleks lanaca koji ide oko lijeve/desne strane točka.
  4. Potrebno je glavnu sajlu (plastificiranu) provući iza točka i razgraničiti lijevi i desni kompleks lanaca – svaki na svoju stranu.
  5. Krajeve sajle spojite iznad točka i lance prebacite preko gazećeg sloja gume, ka spoljnom dijelu felne.
  6. Zakačite unutrašnji obojeni kraj lanca za crvenu kukicu.
  7. Povucite kraj crvenog lanca na kome se nalazi gumeni rastegljivi dio i kroz kukicu zategnite lance što je više moguće.
  8. Nakon zatezanja, crni gumeni deo zakačite na najudaljeniji deo naspram kukice.
  9. Tada ćete primetiti da lanci nisu potpuno zategnuti. Sljedeće što treba da uradite jeste da se lagano krećete vozilom desetak metara i ponovite posljednja dva koraka, s tim što ćete sada moći više da zategnete crveni lanac s gumenim krajem.
  10. Kada upravljate vozilom sa postavljenim lancima budite posebno oprezni i nemojte prelaziti brzinu od 50 kilometara na sat.
  11. Ukoliko prelazite veći broj kilometara sa postavljenim lancima, povremeno zaustavite vaše vozilo i izvršite provjeru.
  12. Skinite lance za snijeg čim dođete na očišćeni asfalt! U slučaju da vozite s lancima po asfaltu, može doći do njihovog oštećenja ili pucanja, kao i do oštećenja djelova vozila.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh